Nieuws aanmelden

Laatste nieuws

Evenement aanmelden

Kalender

Week van de Mantelzorg 2017

 

Week van de Mantelzorg, van 4 november tot met 11 november 2017; Een week om te genieten en te ontspannen. 
Een week vol activiteiten om waardering uit te spreken voor mantelzorgers uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een sterke samenleving kan niet zonder de kracht van mantelzorgers, mensen die voor elkaar klaar staan. In de week van de mantelzorg krijgen mantelzorgers de gelegenheid om even iets anders te doen dan zorgen. Kies uw favoriete activiteit en schrijf u in. Alvast veel plezier.

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland geven de komende twee jaar samen een impuls aan mantelzorgondersteuning in Pijnacker-Nootdorp. De drie organisaties zijn door de gemeente Pijnacker-Nootdorp gevraagd om gezamenlijk met een programma te komen. Een onderdeel hiervan is de organisatie en uitvoering van Week van de mantelzorg.

Indien gewenst kan de zorgvrager ook deelnemen. Ook is het eventueel mogelijk dat de zorg overgenomen wordt. Dit kan aangegeven worden op het aanmeldformulier. Geprobeerd wordt om een passende oplossing te vinden.

Wat is mantelzorg? 
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Zorg die vaak het nodige van de mantelzorger vraagt, zeker als er ook nog sprake is van een baan ernaast. Ondanks dat iedere mantelzorger de zwaarte van de zorg anders ervaart is even vrijaf van zorgen voor veel mantelzorgers welkom. Heeft u vragen over mantelzorg? Neem gerust contact op met Bureau Mantelzorg Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp via 06-22470217, info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl of www.swop.nl/bmo

Praktische informatie
Snel en gemakkelijk aanmelden kan via www.swop.nl/bmo Hier vindt u alle benodigde informatie.
• U kunt u zich ook opgeven via 06-22470217 of bij de balie van de vestigingen Pijnacker en Nootdorp van Bibliotheek Oostland.
• Inschrijven kan tot 23 oktober 2017 (vol=vol). Informeer na deze datum voor de mogelijkheden.
• Deelname aan meerdere activiteiten is toegestaan.
• Eén introduce is welkom. Wel graag aangeven op het aanmeldformulier
• Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Per activiteit geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers
• Zonder tegenbericht wordt u na aanmelding verwacht op bij de activiteit
• Mocht u onverhoopt verhinderd zijn: dan graag afmelden via 06-22470217 of info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl 

Aanmeldingsformulier

Zaterdag 4 november, 14.30-15.30 uur
Verhalenverteller bij Huis van Rie
De mensen van de Vertelkring Delft zijn enthousiaste vertellers. Laat je lekker meeslepen door een verhaal over andere culturen, over vroeger of in een persoonlijk verhaal. Luisteraars zijn vaak aangenaam verrast.. Een momentje van pure ontspanning.
Huis van Rie
Koningin Wilhelminastraat 5, 2631 CW Nootdorp


maandag 6 november, 08.00-09.30 uur
Werknemersontbijt voor werkende mantelzorgers
Ben jij een werkende mantelzorger? Ze zitten naast je, tegenover je of een kamer verderop. Ze zijn overal. Misschien ben je er zelf één? Want 1 op de 6 werkenden is mantelzorger. Combineer jij ook een baan met de zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder, dan ben je dus een werkende mantelzorger. Dit ontbijt is special bedoeld om werkende mantelzorgers te waarderen. Dit initiatief wordt ondersteund door de LIONS Nootdorp-Pijnacker.
Hotel van der Valk Den Haag-Nootdorp
Gildeweg 1, 2632 BD Nootdorp


Maandag 6 november, 20.00-22.00 uur
Lezing door Hugo Borst
Hugo Borst is een kritisch schrijver, journalist, columnist en voetbal analist. Al bijna drie jaar schrijft hij in het Algemeen Dagblad over zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt en in een verpleeghuis woont. De stukjes zijn gebundeld in het boek Ma, gevolgd door het aangrijpende Ach moedertje.
Verpleegzorg gaat Borst steeds meer aan het hart. Hij schreef mee aan het Manifest Scherp op Ouderenzorg, dat breed werd gesteund door de Tweede Kamer. Hierdoor trok de staatssecretaris extra geld uit voor verpleeghuizen.
Boekhandel Van Atten is aanwezig met een boekentafel. Hugo Borst signeert in de pauze en na afloop van de lezing.
Kerkelijk Ccentrum Delfgauw
Zuideindseweg 7, 2645BD Delfgauw 

 


Dinsdag 7 november, 13.30-15.30 uur
Roofvogelshow

Interactieve en educatieve rondleiding op de Roofvogelboerderij tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Ingaan op deze uitnodiging betekent een middag vol plezier met informatie over valkerij en roofvogels, een rondleiding op de roofvogelboerderij en een interactieve vliegdemonstratie. Een ware belevenis.
Roofvogelboerderij
Kleihoogt 7, 2651 KV Berkel en Rodenrijs 


Dinsdag 7 november, 19.00-22.30 uur
Reanimatie / AED

Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving. Leer reanimeren en daarnaast het gebruik van een AED tijdens deze reanimatie/AED workshop. De reanimatie-vaardigheden worden geoefend (controle bewustzijn/ ademhaling, borstcompressies en beademen) op een reanimatie-pop. Verder wordt het gebruik van een AED gedemonstreerd en geoefend.
Dienstencentrum De Schakelaar
Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641DE Pijnacker


Woensdag 8 november, 13.30-16.00 uur
Workshop verzorgende handelingen

Als iemand in de omgeving ziekt wordt, is het handig om kennis te hebben van verzorgende handelingen. Te denken valt aan het aan- en uittrekken van de steunkousen, het in en uit bed helpen, hulp bij de toiletgang, het verplaatsen van stoel naar bed en zo meer. In deze workshop wordt geleerd hoe deze handelingen goed uitgevoerd kunnen worden.
Dienstencentrum De Schakelaar
Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641DE Pijnacker


Woensdag 8 november, 19.00-21.00 uur
Workshop Dikke Dames schilderen

Wie kent ze niet? De razend populaire schilderijen van de Dikke Dames. Je ziet ze overal hangen. De Dikke Dames zijn altijd vergezeld van een glaasje wijn, hapje eten of een lekker taartje. De schilderijen stralen één en al gezelligheid uit. Wist je dat je deze schilderijen ook zelf kunt maken? Ga de uitdaging aan en schrijf je in voor deze workshop.
Welzijnscentrum Keijzershof
Floralaan102, 2643HD Pijnacker


Donderdag 9 november, 13.30-15.30 uur
Workshop bloemschikken

Deze workshop staat garant voor een ontspannende en gezellige middag. Na een korte uitleg maakt elke deelnemer een herfsttafelstuk. De workshop is zo opgebouwd dat iedereen een mooi stuk kan maken. Ook als er nog niet zoveel ervaring is met bloemschikken.
Welzijnscentrum De Kiezel
Laan der Zeven Linden 175, 2645 HV Delfgauw


Donderdag 9 november, 19.30-21.30 uur
Djembee workshop

Plezier staat voorop bij deze workshop. Door het gebruik van verschillende instrumenten ontstaat een mooi muziekstuk. Binnen de workshop worden ritmes gebruikt uit Brazilië en Cuba. Meestal komt er ook een vleugje Afrika overwaaien. Elke deelnemer krijgt op zijn of haar niveau een geschikte rol krijgt in de workshop. Leuk om een keer mee te maken.
Kerkelijk centrum Nové
Dorpsstraat 13, 2631CR Nootdorp


Vrijdag 10 november, 14.30-15.30 uur
Verhalenverteller

De mensen van de Vertelkring Delft zijn enthousiaste vertellers. Laat je lekker meeslepen door een verhaal over andere culturen, over vroeger of een persoonlijk verhaal. Luisteraars zijn vaak aangenaam verrast. Een momentje van pure ontspanning.
Pieter's Brasserie
Raaigras 103, 2643 JJ Pijnacker 


Zaterdag 11 november, 15.00-18.00 uur
Ontspannende muziekmiddag inclusief stamppottenbuffet

Jacqueline Edeling is expert op het gebied van balginstrumenten. Ze speelt deze instrumenten in elke denkbare stijl. Met haar theatershow “Balg erop los” verovert ze de zaal. Ze gebruikt verschillende accordeons. Steeds licht ze de achtergrond van een muziekstuk en de instrumenten toe. Het contact met en de beleving van het publiek is een belangrijke drijfveer. Een feest voor het oor.
De middag wordt afgesloten met een stamppotten buffet.
Stanislas College
Sportlaan 3a, 2641AZ Pijnacker 


Aansluitend aan deze middag zal vindt ’s avonds het feest van Helden om de Hoek plaats. Een groot evenement ter waardering van vrijwilligers. Mantelzorgers kunnen ook deelnemen aan de workshops die aangeboden worden. Mantelzorgers die tevens vrijwilliger zijn worden ook uitgenodigd voor het aansluitende feest. Meer informatie vindt u via www.swop.nl/bvw


Aanmeldingsformulier