Nieuws aanmelden

Laatste nieuws

Evenement aanmelden

Kalender

lezing De jonge Rembrandt

De jonge Rembrandt: lezing door drs. Max Put op donderdag 21 november 2019

Hoe ontwikkelde Rembrandt zijn talenten als jong en beginnend schilder en prentmaker in zijn geboortestad Leiden? Dat is het onderwerp van de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star, die tot 9 februari 2020 in Museum De Lakenhal te zien zal zijn. Kunsthistoricus Max Put komt erover vertellen en misschien is zijn verhaal aanleiding om de tentoonstelling te gaan bezoeken.

Voor het eerst wordt een tentoonstelling gewijd aan het werk dat Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) maakte in Leiden, gemaakt voordat hij zich 1634 in Amsterdam vestigde.
Werken die de wereldberoemde meester in zijn beginjaren maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar Leidse bodem. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van zijn leermeesters Pieter Lastman en Jacob van Swanenburg en van zijn Leidse collega Jan Lievens.

De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van de jonge Rembrandt is in de eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor bewandelde paden, steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk in Amsterdam, dat leidde tot zijn grote roem.

De tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star toont bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland, zoals Man in Oriëntaals kostuum (geschilderd in 1632) uit het Metropolitan Museum in New York.

Max Put is zelfstandig kunsthistoricus en verzorgt al jaren cursussen, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen voor verschillende opdrachtgevers. De onderwerpen die hij behandelt zijn breed, met een accent op schilderkunst van de Gouden Eeuw.

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 21 november in 'De Acker' Park Berkenhof 2, Pijnacker.
De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-.

De Acker

21 november 2019

20:00

Park Berkenoord 2

Pijnacker