Nieuws aanmelden

Laatste nieuws

Evenement aanmelden

Kalender

WOII-Café Lansingerland

Heeft u nog een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog? Een verhaal uit eerste hand of juist doorverteld door de generaties heen? De historische verenigingen in Lansingerland nodigen u van harte uit het WOII-Café te bezoeken. Het thema van het WOII-Café op 23 november is ‘Aan het werk’ over de Arbeidsinzet en razzia’s. Heeft u een verhaal, voorwerp of foto’s of heeft u een vraag die u wilt stellen? Kom dan langs bij het WOII-Café Lansingerland in de vestiging Bleiswijk, 't Web. 

Het WOII-Café Lansingerland in de maand november staat in het teken van de Arbeidsinzet en razzia’s onder de noemer ‘Aan het werk’. Door nieuwe wetten in te voeren of te veranderen, werden Nederlanders naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz: de arbeidsinzet. Regelmatig werden hiervoor mensen opgepakt bij razzia’s. Niet iedereen werd naar Duitsland gestuurd. Ook in Nederland werden grote aantallen werklozen ingezet. Bijvoorbeeld in de Nederlandse Arbeids Dienst (NAD). In Bergschenhoek, Berkel en Bleiswijk werden werkkrachten verplicht om te helpen met de aanleg van schuilloopgraven. Of moesten mannen ’s avonds wachtlopen.

Later in de oorlog begon de Duitse bezetter met razzia’s. Door met soldaten een stad, dorp of wijk af te zetten en alle huizen langs te gaan werden tienduizenden mannen opgepakt en naar Duitsland gestuurd. In november 1944 vond een van de grootste razzia’s plaats in Rotterdam en omgeving. Ongeveer 52.000 mannen werden in twee dagen tijd opgepakt en afgevoerd naar Duitsland.

Het WOII-Café Lansingerland van Stichting Historisch Belang, gevormd door de samenwerkende historische verenigingen in Lansingerland trok de eerste vijf maanden al heel wat bezoekers en zijn er allerlei interessante feiten, verhalen, foto’s en objecten besproken! Veel van die informatie was nog niet eerder bekend bij de historische verenigingen die dit WOII-Café gezamenlijk organiseren. De organisatoren zijn dan ook erg blij met de opkomst en inbreng van de bezoekers.

Dit zesde WOII-Café Lansingerland is op zaterdag 23 november van 10.00 – 13.00 uur in vestiging Bleiswijk, 't Web van Bibliotheek Oostland, Nachtegaallaan 4. U bent hierbij van harte welkom!

Bibliotheek Oostland

23 november 2019

10:00 - 13:00

Nachtegaallaan 4

Bleiswijk